Vuoden vaihteessa monet saavat uutta buustia tekemiseensä – uusi vuosi ja uudet kujeet. Aloitetaan uusia harrastuksia, katsellaan uusia työpaikkoja, suunnitellaan vuoden lomia tai vaikkapa isompia hankintoja. Myös sisällöntuotannon saralla tämä on hyvää aikaa suunnittelulle – miltä tuleva vuosi näyttää sinulle? Minkälaisista asioista haluat tehdä sisältöä? Mitkä ovat aiheet mistä ihmiset ovat kiinnostuneet? Pitäisikö kanavan ulkoasua päivittää? Kuuluako portaaliin vai tuottaa sisältö omalla sivulla? Tuottaako sisältöä harrastuksena vai saisiko kanavien kautta lisätuloja? ja mikä tärkeintä: Miten hoitaa kaikki tämä niin ettei motivaatio ja ilo katoa heti alkuunsa?

Tarkastele mennyttä vuotta

Yleensä ei kannata katsella menneisyyteen vaan pitää focus tulevaisuudessa, mutta jotta voi kehittyä tulee osata tunnistaa vahvuudet ja heikkoudet ja ymmärtää mistä ne johtuvat. Tämä onnistuu parhaiten tarkastelemalla tehtyä. Palastele eri osa-alueet pienemmiksi ja pohdi mihin haluat muutosta ja mitkä puolestaan toimivat mielestäsi.

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty

Mieti ensin mitä haluat tavoittaa suunnitelmillasi. Onko se vaikkapa lukija-/seuraajamäärän kasvatus tai vaikka sitouttaminen? haluatko olla jonkun kategorian ns. asiantuntija? Oletko suunnitellut, että haluaisit lisätuloja kanavasi kautta? Monesti lisätulot eivät ole se mikä ensi sijaisesti palkitsee vaan se, että tuottaa sisältöä, jota yleisö tykkää kuluttaa.

Ensimmäisenä, muista säännöllisyys. Maailma ei pysähdy vaikka et juuri tiettynä päivänä julkaise, mutta yleisön opettaminen siihen, että julkaisutahti on suht sama helpottaa työtäsi huomattavasti.

Välillä saattaa tulla ähky kun jokaista kanavaa pitäisi päivittää jatkuvalla syötöllä. Helpottaaksesi urakkaa ja saamalla hallitumman kokonaisuuden pyri miettimään vaikka seuraavan kuukauden postaukset. Nappaa sieltä esim. ajankohtaiset päivät, joista voit ammentaa aihetta omalle kohderyhmälle. Rakenna vaihtoehtoisesti vaikka teemapäivä joka viikon päivälle x, silloin teet tietyn asian ympäriltä sisällön. Älä ota liian tiukkaa julkaisutahtia, määrää on helppo kasvattaa jos ideoita tuleekin joinakin viikkoina enemmän. Ei se sisältöjen määrä vaan laatu!

Toinen asia on relevanttius, älä tee aina sitä mitä kaikki muutkin tekee vaan mieti millä ja miten erotut muista ja keskity sisältöihin, jotka tukevat kohderyhmäsi ja sinun mieltymyksiä. Yrityspuolella selkeä trendi on kohdentaminen. Tämä on asia jota vaikuttajankin kannattaa miettiä oman sisällön osalta – ei kaikkea kaikille vaan poimia ne ydinaiheet ja keskittyä niihin. Jos haluat kaupallisia yhteistöitä yritysten kanssa, niin tämä tulee varmasti korostumaan jatkossa myös yhteistöissä.

Muista yleisöäsi – ole sosiaalinen

Onnistuneen kanavan rakentamisen ja ylläpidon takana on yleisöstä välittäminen. Sosiaalinen media ei ole yksin puhelua vaan parhaimman tuloksen ja sitoutuneen seuraajakunnan saat rakennettua kun olet vuorovaikutuksessa heidän kanssaan. Reagoi kommenteihin, kiitä aktiivisuudesta ja käy jättämättä vastavuoroisesti huomiotasi.

Tunne yleisösi

Mieti mitä kanavia sinulla on käytössä ja mikä jokaisen funtio on sinulle. Toimiiko osa alustoista vain markkinointikanavana ns. primäärikanavaasi? Seuraa minkälaiset sisällöt ovat tuottaneet luku/katselukertoja, tykkäyksiä/jakoja tai kommentteja eniten ja missä kanavissa. Alustasta riippuen käyttäjäprofiili on erilaista jokaisessa some-kanavassa ja kannattaakin pohtia mitä sisältöjä julkaisee milläkin alustalla. Jos esimerkiksi käytät Facebookia tai Instagramia saadaksesi blogiin lukijoita niin miltä kuulostaa jakojen lisäksi erilaiset kyselyt, kommentit, artikkelien jaot tms. joilla saadaan vuorovaikutusta yleisöön ja samalla myös kenties kohderyhmääsi kuuluvia tykkääjiä ja seuraajia. Jos ohjaa kaiken pelkästään yhteen kanavaan, on se kuin laittaisi munat vain yhteen koriin. Median kulutus ja alustat muuttuvat koko ajan ja sitä kautta on hyvä kasvattaa myös muita kanavia kuin vain yhtä.

Sisältömuodot v. 2019

On ennustettu, että videot nousevat isompaan rooliin tänä vuonna ja myös podcastit alkavat puskea läpi pikku hiljaa. Jos et ole vielä tehnyt videoita niin nyt on hyvä hetki aikaa miettiä olisiko idea toteuttaa edes jotain myös videon kautta. On monia ihmisiä, jotka eivät enää jaksa lukea pitkiä tekstejä vaan katsovat mieluummin videoita – videon kautta voit selittää pidemmänkin asian helpommin ja nopeammin kuin kirjoitettuna. Video luo myös enemmän persoonallista otetta, jossa katsoja pääsee kurkistamaan näppäimistön taakse. Jos videotuotanto tuntuu alkuun hankalalta niin mieti vaikka IG:n tai Snapin lyhyitä pätkiä joita voi tehdä rennollakin otteella ilman käsikirjoitusta.

Sisältörikasta viikon jatkoa.

Lue myös ”Kaupallisuusko kirous? 5 vinkkiä onnistuneeseen yhteistyöhön” ja Sisällöntuottajan vastuu

Vaikuttaja, haluatko liittyä HEIMOomme? Liity jo tänään.

Vai haluaisitko tehdä yhteistyötä HEIMOlaisten kanssa? Kerro enemmän kamppiksestasi ja etsimme sinulle sopivimmat vaikuttajat!

Liity postituslistallemme ja kuule uusimmat vinkit ensimmäisenä!

* indicates required


 

HEIMO INTERACTIVE ON SYKSYLLÄ 2018 PERUSTETTU VAIKUTTAJAMARKKINOINTIIN KESKITTYVÄ YRITYS. YRITYKSEMME TARJOAA VAIKUTTALLE KOKO PALVELUTARJOAMAN YHDEN KATON ALTA AINA SOMEVERKOSTOSTA,  STRATEGIAAN, VISUAALISEEN ILMEESEEN, SISÄLLÖNTUOTANTOON, KAUPALLISUUTEEN SEKÄ UNOHTAMATTA KAUPALLISUUDEN MYÖTÄ TULEVAAN YRITTÄJYYTEEN TARJOAMALLA HEIMO COLLECTIVE OSUUSKUNNAN JÄSENYYDEN.
HEIMOLAISILLA ON JOKO Y-TUNNUS TAI VOIVAT LASKUTTAA YHTEISTYÖT KAUTTAMME JA PALKKA MAKSETAAN TILILLE ILMAN YRITTÄJYYTEEN LIITTYVIÄ RISKEJÄ TAI SITOUTUMISTA. HELPPOA – VOI KESKITTYÄ VAIN OLENNAISEEN ELI SISÄLLÖNTUOTTAMISEEN. ME HOIDAMME LOPUT!