Tarkastatko ikinä, että kirjoittamasi asiat pitävät oikeasti paikkansa? tai oletko julkaissut kuvan, postauksen tai videon saamastasi pr-näytteestä jättäen kaupallisuuden merkitsemättä, koska kyseessä ei ole ollut “maksettu yhteistyö”? Oletko joskus lainannut googlesta kuvia tai käyttänyt lempparimusaasi videolla? Oletko kritisoinut jotain henkilöä/ihmisryhmää tai vaikkapa firmaa vähän normaalia kärkkäämmin? – onneksi suurin osa vastaa näihin kysymyksiin kieltävästi.

Blogin tai vlogin perustaminen on helppoa ja sisällöntuottajien elämä vaikuttaa täydelliseltä glamourilta kaikkine kivoine tapahtumineen ja pr-tuotteineen, mutta ryhtyessään tuottamaan sisältöä omaan kanavaan kannattaa miettiä valtaa ja vastuuta joka seuraa mukana.

Osallistuimme viime viikolla Ping Helsingin tapahtumaan, jossa teemana oli vaikuttajan vastuu. Aihe on erittäin mielenkiintoinen ja varmasti aina ajankohtainen. Teeman ympärillä syntyy välillä myös vaikuttajienkin kesken keskustelua erilaisista sisällöistä ja niiden asianmukaisuudesta. Ja kyllä, jokaisella on vastuu somekanaviensa eli mediansa sisällöstä.

Some on luonut illuusion, jossa uskalletaan sanoa asioita rohkeammin kuin ennen eikä enää piilouduta nimimerkkien taakse. Samalla huomioon otettavia asioita on paljon – haastetta lisää, jos lainalaisuuksia ja sääntöjä ei tunne.

Alussa mainittuja esimerkkejä pystyy välttämään, kun tuntee ja tietää pelisäännöt. Hommasta haastavan tekee se, että huomioon otettavia sääntöjä, lakeja ja käytäntöjä on lukuisia ja niiden löytäminen saattaa olla aikaavievää – varsinkin jos ei tiedä mitä etsii.

Ehkä yksi isoimmista harmaista alueista tuntuu olevan kaupallisuus ja sen tunnistettavuus. Kuluttaja-asiamies on tehnyt linjauksen jo vuonna 2013 kuinka toimia ja siihen kannataakin tutustua kun yhteistöitä solmii tai ottaa vastaan pr-näytteitä. Kannattaa myös tutustua Mainonnan eettisen neuvoston (MEN) lausuntoihin. Se, teetkö yhteistyötä vai vastaanotatko pr-näytteitä ei eroa merkitsemisen käytännöltä – kummassakin tapauksessa on kerrottava yleisölle että tuote on saatu sekä kerrottava yritys jolta tuote on saatu.

7 vinkkejä sisällöntarkastukseen

  • Käytä omistamiasi kuvia. Jos haluat käyttää jonkun kuvia, kysy lupa käyttöön tai osta tarvittaessa kuvia kuvapankeista.
  • Musiikki toimii kuten kuvat. Jos et itse ole musiikintekijä niin et voi lainata muidenkaan biisejä ilman kustannuksia. Musiikkipankkeja löytyy myös joista ostaa biisejä käyttöön. Myös maksuttomia eli ns. roaylty free -musiikkia löytyy some-kanavien käyttöön (niin kauan kuin ei tehdä musiikin avulla kaupallista sisältöä)
  • Jos haluat käyttää jonkun muun sisältöä inspiraationa niin muista mainita lähde ja kohteliasta on ilmoittaa lähteelle ja tarvittaessa pyytää lupa.
  • Tarkasta faktoja aiheesta josta kirjoitat. Mitä vieraampi aihe niin sitä enemmän suosittelemme tutustumaan eri lähteisiin. Huomioi myös lähteidesi luotettavuus.
  • Uskonto, politiikka ja seksuaalisuus herättävät tunteita puolesta ja vastaan. Nämä teemat kirvoittavat yleisöä herkimmin reagoimaan kommentoimalla tai muuttamalla seuraamisvalintojaan.
  • Edelliseen liittyen – älä kirjoita mitä sylki suuhun tuo. Välillä saatamme tunteiden vallassa antaa näppäimistön laulaa ehkä vähän liiankin kärkkäästi. Twitterissä saa helposti sotia aikaiseksi pelkällä 160 merkillä. Nuku vaikka yön yli ja katso sisältöä uudelleen, kun tunne on hieman laantunut.
  • Kaupallisuus – vaikket saisi rahaa, mutta saat rahanarvoisen tuotteen/palvelun katsotaan se yrityksen puolelta mainostukseksi ja sitä kautta kuva/postaus tms. on merkittävä asianmukaisesti.

Sinä olet sisällöntuottajana vaikuttaja, eli sinä vaikutat sisällölläsi yleisöösi. Se tuo mukanaan vastuun sisällön oikeellisuudesta – siitä, että kirjoituksesi on totta ja mahdollisimman objektiivista, käyttämäsi materiaalit ovat sinun sekä ettet johda yleisöä harhaan sisällölläsi. Jos et ole vielä käynyt allekirjoittamassa Ping Etchicsiä eli vaikuttajien koodistoa niin nyt on hyvä hetki tutustua siihen.

Sisältörikasta viikon jatkoa.

Lue myös ”Kaupallisuusko kirous? 5 vinkkiä onnistuneeseen yhteistyöhön”.

Vaikuttaja, haluatko liittyä HEIMOomme? Liity jo tänään.

Vai haluaisitko tehdä yhteistyötä HEIMOlaisten kanssa? Kerro enemmän kamppiksestasi ja etsimme sinulle sopivimmat vaikuttajat!

 

HEIMO Interactive on vuonna 2018 perustettu vaikuttajamarkkinointiin keskittyvä yritys. yrityksemme tarjoaa vaikuttalle koko palvelutarjoaman yhden katon alta aina someverkostosta,  strategiaan, visuaaliseen ilmeeseen, sisällöntuotantoon, kaupallisuuteen sekä unohtamatta kaupallisuuden myötä tulevaan yrittäjyyteen tarjoamalla HEIMO Collective Osuuskunnan jäsenyyden.
HEIMOlaisilla on joko y-tunnus tai voivat laskuttaa yhteistyöt kauttamme ja palkka maksetaan tilille ilman yrittäjyyteen liittyviä riskejä tai sitoutumista. helppoa – voi keskittyä vain olennaiseen eli sisällöntuottamiseen. me hoidamme loput!